Tuesday, April 1, 2014

KANTIN SEMESTRA

   
      Kantin sekolah merupakan suatu tempat yang tidak kurang pentingnya dalam mewujudkan pelbagai pengalaman sama ada secara langsung atau tidak langsung kepada murid sekolah. Kantin juga merupakan tempat di mana murid dapat membina pengetahuan, sikap dan amalan tentang makanan dan pemakanan, kebersihan dan keselamatan makanan. Murid-murid juga akan mempelajari tabiat-tabiat sosial seperti beratur untuk diberi layanan, bersopan santun dan amalan-amalan disiplin yang lain.
Di samping itu kantin sekolah juga merupakan suatu tempat berlakunya pelbagai jenis interaksi dan aktiviti sama ada dalam kalangan murid sekolah, guru-guru dan pekerja sekolah seperti penjualan dan pembelian makanan dan minuman, penyediaan penyimpanan penghidangan dan penggunaan makanan dan minuman yang dijual ataupun diberi secara percuma di bawah rancangan-rancangan tertentu, kegiatan rehat dan istirahat, permainan ringan seperti ping pong dan catur dan majlis-majlis perbincangan anjuran pihak ibu bapa ataupun masyarakat.

        Kantin sekolah juga boleh dijadikan sebagai satu sumber bagi mengggalakkan pendidikan pemakanan dari peringkat sekolah rendah sehinggalah ke peringkat sekolah menengah. Banyak aktiviti boleh dijalankan bagi menggalakkan suatu usaha pendidikan termasuklah pengajaran yang terancang di bawah subjek Pendidikan Kesihatan dan Sivik dan Kewarganegaraan.

Di samping itu kantin juga boleh digunakan untuk pelajaran yang tidak formal berkaitan dengan aktiviti-aktiviti kokurikulum. Sebarang tunjuk ajar, kerja-kerja amali tentang makanan dan pemakanan, kebersihan dan keselamatan makanan juga boleh diadakan di kantin sekolah. Selain itu kantin boleh dimanfaatkan sebagai tempat mengadakan ceramah, majlis dialog dan sebagainya. Peti cadangan dan  peti bantahan juga boleh diletakkan di kantin sebagai tempat untuk mendapatkan respon murid terhadap sesuatu isu.

           Oleh yang demikian, Pertandingan Kantin Bersih sempena Karnival 3K Negeri Selangor anjuran Jabatan Pendidikan Negeri Selangor ini dapat dilihat sebagai satu pertandingan yang positif dalam memberi impak kepada semua warga sekolah yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam memberi kesedaran kepada semua betapa pentingnya mempunyai kantin yang bersih, dapat  menikmati juadah yang seimbang dari segi piramid makanan, berada pada tempat yang ceria dan kondusif dan penyediaan makanan yang bersih dan selamat di kantin sekolah.
       
       Ini sesuai dengan Akta Makanan 1983 (Food Act 1983) dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985 (Food Regulation 1985) yang selaras dengan pendidikan pemakanan iatu supaya murid sekolah menjadi seorang pengguna dan pemilih makanan yang bijak.


RASIONAL
           
        Kantin sekolah sering dikaitkan dengan isu keracunan makanan. Apabila perkara ini terjadi di kantin sekolah maka hilanglah kepercayaan warga sekolah untuk menjadikan kantin sebagai sebuah premis yang dapat menyediakan kepada mereka  makanan yang bersih dan berkhasiat. Makanan yang berkhasiat penting kepada murid sekolah dalam tumbesaran dan perkembangan dari aspek jasmani, rohani dan sosial semasa mereka berada di sekolah. Adalah menjadi tanggungjawab pihak sekolah dan pengusaha kantin bagi memastikan hanya makanan yang bersih dan selamat, berkhasiat, segar dan mengenyangkan sahaja dijual di kantin.
            Sehubungan dengan perkara tersebut kantin perlu mempunyai gambaran yang positif dalam minda setiap warga sekolah. Kantin yang bersih dan kondusif menjadikannya suatu tempat yang akan dimanfaatkan sepenuhnya penggunaannya. Kantin yang menyediakan makanan yang bersih dan selamat menjadi satu tarikan kepada pengguna untuk terus mengunjungi kantin dalam apa keadaan sekalipun. Oleh yang demikian tanggapan yang negatif  tentang kebersihan kantin kepada murid perlu dikikis dari minda warga sekolah agar kantin dapat dijadikan sebagai premis yang terjaga tahap kebersihannya di samping makanan yang berkhasiat dan selamat untuk dimakan.

OBJEKTIF
·         * Memupuk nila mesra kantin kepada semua warga sekolah.
·    *  Mewujudkan suasana kantin yang bersih dan kondusif bagi melahirkan warga sekolah yang mempraktikkan amalan hidup lestari.
·  *  Mempertingkatkan kualiti persekitaran kantin yang lebih selamat, bersih dan selesa bagi merangsang proses tumbesaran agar dapat melahirkan murid yang sihat dan cemerlang.
·   *  Menjadikan kantin sekolah sebagai suatu tempat yang akan dimanfaatkan penggunaannya untuk pelbagai aktiviti di sekolah.
·       *  Meningkatkan tahap kesedaran dan perubahan sikap warga sekolah tentang kepentingan
      menjaga kebersihan dan keselamatan di kantin sekolah.
·    *   Menggalakkan kerjasama antara warga sekolah dengan masyarakat setempat dalam aktiviti menjaga kebersihan dan keselamatan kantin sekolah.


MATLAMAT

            Melalui pertandingan kantin bersih ini diharapkan agar SMK Pantai Sepang Putra menjadi sebuah institusi pendidikan yang mempunyai sebuah kantin yang bersih, kondusif dan berinformasi.  Perlakuan tentang amalan kebersihan sebagai satu budaya hidup yang berterusan dapat diiamalkan dalam kehidupan seharian warga sekolah. Keprihatinan warga sekolah terhadap aspek kebersihan dan keselamatan terhadap kantin sekolah akan terus kekal. Warga sekolah juga akan selalu memupuk semangat kepunyaan dan sedia untuk bertoleransi dengan pihak kantin bagi mencapai matlamat amalan mesra kantin. Murid-murid juga akan sentiasa mematuhi peraturan sekolah dan peraturan kantin.


No comments:

Post a Comment