Tuesday, April 1, 2014

MAKANAN DAN MINUMAN

Kriteria Pemilihan Bahan-bahan Makanan

Makanan yang disediakan di kantin sekolah hendaklah makanan yang seimbang, mengenyangkan dan bebas daripada bahan tambahan.
     Antara makanan yang sesuai ialah makanan yang dimasak seperti nasi, mi, capati, bubur, telur rebus, yong tau fu dan burger. Selain itu kuih muih seperti karipap, sandwich, lepat pisang, kuih badak, kuih kasturi, kuih pau, popia, seri muka, vadai dan kuih lapis juga sesuai. Di samping itu kekacang seperti kacang goreng, kacang kuda dan kacang rebus sesuai disediakan di kantin. Jagung rebus, keropok lekor, tauhu sumbat, nugget, sosej dan bebola sesuai untuk disediakan di kantin. 
     Buah-buahan segar seperti betik, jambu batu, nanas, pisang, belimbing besi, tembikai dan ciku sesuai dijual di kantin sekolah.
     Antara minuman yang sesuai dijual di kantin sekolah ialah minuman bercoklat, susu, susu segar, susu berperisa dan yogurt. Di samping itu minuman yang diperbuat daripada buah-buahan tempatan juga sesuai untuk disediakan di kantin. Ini termasuklah air barli, air kacang soya dan air mineral.

     Makanan yang dilarang dijual di kantin sekolah ialah makanan dan minuman yang melanggar Peraturan-peraturan Malaysia 1985 seperti makanan yang melampaui tarikh luput, semua jenis makanan yang berupa permainan atau dijual bersama permainan seperti cincin, gambar dan belon.
     Gula-gula dan coklat juga dilarang dijual di kantin sekolah. Jenis-jenis makanan yang telah dijeruk dan makanan ringan yang mengandungi bahan perisa dan pewarna tiruan juga dilarang dijual di kantin.  Selain itu makanan dan minuman yang mengandungi alkohol dilarang sama sekali. Konfeksi ais dan ais krim juga tidak dibenarkan. Minuman yang menggunakan pewarna dan berperisa kecuali susu berperisa tidak dibenarkan. Kopi dan teh serta minuman bergas dilarang sama sekali.


RUJUK PANDUAN PENGURUSAN KANTIN SEKOLAH.

No comments:

Post a Comment